Stadsgids Henk Bakker
organiseert al ruim 17 jaar excursies in Groningen en omgeving.

henk bakker

Er zijn weer rondleidingen Zuiderbegraafplaats 2017
ZuiderbegraafplaatsGroningen.nl

Nieuw!
Ook langs het graf van oud burgemeester De Savornin Lohman en langs graf zus van Berend Botje!

Thuis In Kunst (cultuurbemiddeling)

Henk Bakker Twitter

Er zijn ook rondleidingen over het Esserveld 2017
Esserveld.nl

Home

* Henk Bakker *
* (050) 309 07 57 *
* email *

Zuiderbegraafplaats

architect gerrit nijhuis nieuwsblad vh noordenOp de grootste begraafplaats van de stad Groningen - de Zuiderbegraafplaats - liggen veel bekende Groningers (je kunt ze ook bekende Nederlanders noemen) zoals Hendrik de Cock van de Afscheiding, Wolters en Noordhoff van de drukkerij/schoolboeken, de ouders Mesdag van de beroemde schilders, Otto Eerelman (kunstschilder), Jan Altink (schilder bij kunstenaarsvereniging De Ploeg), majoor Thomson (1e vredestichter, Albanie), architect Gerrit Nijhuis, Niemeijer van de tabaksfabriek en vele anderen. (foto van staatingroningen.nl)

Wie waren ze, de beroemde Groningers (1)!

Er is een interessante excursie uitgezet van ongeveer twee uur langs graven van de bekendste Groningers. Henk Bakker vertelt aan de hand van de graven over hun leven en geschiedenis. Ook wordt er aandacht besteed aan de geschiedenis van de begraafplaats zelf.

Er zijn weer rondleidingen gepland 2017:
woensdag 16 augustus (vol)
zondag 17 september (vol).
In 2018 weer, voor groepen kan het altijd.

Start steeds 14.00 uur. Duur 2 uur.
Reserveren gewenst: (050) 309 07 57 of via email. De kosten bedragen 7,50 euro; meer of minder mag ook. Jongeren tot 18 jaar kosteloos.
NB! De rondleiding gaat door bij voldoende deelname.

Voor groepen kan het ook op andere dagen. Bel (050) 309 07 57 of email.


verzetsstrijdersWie waren ze, de Groninger verzetsstrijders!

Er is ook een rondleiding op de Zuiderbegraafplaats te Groningen langs graven van Groninger verzetsstrijders, die in Wereldoorlog 2 in de strijd tegen de wrede Duitse overheersers, omkwamen. Dappere mensen die op verscheidene plaatsen, plaquettes of in geschriften al geëerd worden, maar min of meer onbekend begraven liggen op deze begraafplaats.
Heel verschillende mensen, met bijvoorbeeld heel verschillende beroepen: o.a. advocaat, raadslid, stuurman, magazijnbediende, elektricien, ambtenaar, verpleger, machinist, winkelier en politieagent.
De bekendste zijn misschien wel Pieter Hermannus Everhardus van Dooren, vermoord in de Kreupelstraat en waar de Van Doorenveste op het Zernikecampus naar genoemd is, Sypko Domela Nieuwenhuis, nazaat van de bekende socialist Domela Nieuwenhuis, en Nicolaas Arie Cornelis van Baalen, verzetsstrijderdoodgeschoten waarschijnlijk in zijn woning aan de Parklaan door vermoedelijk de SD'er Lehnhof.
Gids Henk Bakker leidt rond en vertelt het verhaal, voor zover die te achterhalen is, van deze verzetsstrijders.

Deelname kosteloos.
Data: maandag 1 mei (vol).
en dinsdag 2 mei 2017 (heel vol).
Misschien extra keer op 4 mei; deze gaat niet door!

Start 14.00 uur, duur 2 uur.

Opgave gewenst via email of 050 309 07 57.

Deze rondleiding kan voor groepen vanaf 10 personen altijd op afroep.

(Op de foto graven van Leendert Martinus van Noppen en Annie Heideveld-Buringa.)

Inventariseren

Henk Bakker is bezig met het inventariseren van de graven en is begonnen met 1e klasse rechts.
Daarnaast organiseert hij al enige jaren rondleidingen over de Zuiderbegraafplaats te Groningen. Hij is ondertussen zeer bekend met deze begraafplaats. Deze site zal een mogelijkheid krijgen uw verhaal te vermelden, vragen te stellen en zal een overzicht gaan geven van de graven, voor zover dat mogelijk is.
In eerste instantie zal vooral de 1e klas zijn aandacht krijgen.

Dit is een nieuwe site en nog steeds in opbouw. Henk Bakker doet samen met Willemien Swellengrebel onderzoek naar alle graven op klasse 1 rechts. Wanneer deze omvangrijke klus gereed is, zal het worden gepubliceerd op deze site. Het werk ligt op dit moment praktisch stil.

Mocht u informatie of vragen hebben, stuur ze op naar info@henkbakker.nl.
Henk Bakker kan ook een zoekopdracht doen.


Gevonden graven:

Graf architect Nijhuis (zomer 2017 tentoonstelling over hem in Eelde); eigenaar Bijenkorf te Groningen omstreeks midden 20e eeuw; Pieter Hermannus Everhardus van Dooren; Van Giffen; fam. Valkenburg; Modderman; mevrouw van Hall, echtgenoot van Van Hall (instituut); eenmansgraf van zoontje fam. Scholten; Gerardus Ottenhoff, overleden 1894, rietdekker; oudburgemeester De Savornin Lohman; ouddirectrice Doorgangshuis (voorloper Helper Haven); graf zus van Berend Botje.

Naam: Paulus Schönfeld Wichers, arts te stad Groningen. Geboren 21 december 1867 Vries, Overleden 9 december 1944 Groningen. Getrouwd te Bellingwolde op 14 augustus 1902 met Gezine Afine Diddens, geboren 14 mei 1872 Bellingwolde. Overlijdensdatum niet bekend. Zijn vader: Johan Christoph Schönfeld Wichers geb. 10 februari 1829, Leek, ovl. 13 februari 1877, Vries. Zijn moeder: Justina Rutgers geb. 21 september 1827, Breede, Warffum, ovl. 19 januari 1899, Groningen. Familierelatie met Mr. Drs. Herman Pieter Schonfeld Wichers / Belcampo, 1902-1990, (nog) niet te vinden, de naam Herman Pieter komt wel in deze familie voor, zijn broer en opa, geboren, in Middelstum heetten Herman Pieter.
De naam Schönfield Wichers komt voort uit huwelijk tussen Herman Pieter Wichers 1798-1885 en Maria Henderika Schönfeld 1797-1871. Vader van Belcampo: Jakob Gerhard Schonfeld Wichers 1868-1937. Opa van Belcampo: Karel Diederinck Schonfeld Wichers geboren te Roden 5 mei 1835. Overleden 27 februari 1898 Veendam.
Relatie Paulus - Belcampo: Broer van Paulus is opa van Belcampo. Zijn zus is ook begraven op deze begraafplaats.
De beroemde Belcampo is begraven in Rijssen.

Moord in Paterswolde. Tegenover het Familiehotel in Paterswolde ligt het Kluivingsbos, dat ook wel bekend is als het Moordenaarsbos. In het Kluivingsbos aan de Groningerweg is namelijk op 19 april 1917 het lijk van de 29-jarige onderwijzeres Willemiene Henriette Jansen gevonden. Zij was sinds 21 september 1916 vermist.Waarschijnlijk is zij vermoord.
Ze is begraven op de Zuiderbegraafplaats te Groningen. Meer info.


Adres

Zuiderbegraafplaats
Hereweg 78
9725 AG Groningen

zuiderbegraafplaats groningen wolters zuiderbegraafplaats groningen swinderen zuiderbegraafplaats groningen hofstede zuiderbegraafplaats groningen hazewinkel dagblad noorden

Opgave of informatie, bel: 050 309 0757 of email!